Vier voorbeeld rijwoningen met EPC 0,4

bouwPer 1 januari 2015 gaan we de volgende stap maken naar een EPC van 0,4 om uiteindelijk eind 2020 uit te komen op bijna energieneutrale gebouwen (BENG). Met de aanscherping van de EPC in het Bouwbesluit wordt tegelijkertijd ook de minimale Rc-waarde van de thermische schil verhoogd.

Wat zijn de meer-investeringskosten voor een tussenwoning (voorbeeldwoning RVO) met een EPC 0,4 ten opzichte van diezelfde tussenwoning met een EPC 0,6? Hoe hoog wordt de bijbehorende energierekening? Met wat voor installatie is die woning uitgerust? Op dit soort vragen kunt u antwoord krijgen met behulp van de Toolkit Selectietool. Een digitale update uit 2013 van de Toolkit Duurzame Woningbouw.

Met hulp van deze uitgebreide app zijn vier voorbeeld rijwoningen geselecteerd en voor u op een rijtje gezet.

Het zijn de volgende vier concepten:

  • Passiefhuis
  • Eenvoudig naar EPC 0,4 met PV
  • Warmtelevering door derde
  • All-electric

Per concept is het isolatieniveau en de installatie beschreven. De meerinvestering t.o.v. EPC 0,6 varieert van ca. € 5.600 (stadsverwarming) tot € 14.400 (all electric). Ook is aangegeven met hoeveel PV een EPC van 0 kan worden gerealiseerd.

De vier concepten zijn geselecteerd en beschreven door Guus de Haas (De Haas & partners), in opdracht van de partners van het Lente-akkoord.

U kunt de voorbeelden hier downloaden.


Gerelateerde berichten

Tags:

EPC Toolkit

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties