Weetje: welke kleur moeten screens voor zonwering hebben?
3 juli 2020
Zonwering komt steeds hoger op de agenda te staan. Uitvalschermen, markiezen of verticale screens aan de buitenzijde en screens of lamellen aan de binnenkant zijn efficiënte hitte-remmers. Maar welke kleur moet een zonwering hebben? Zwart absorbeert warmte, wit reflecteert. Hoe zit het ook alweer?
Deze ‘kleurkwestie’ kwam onlangs weer eens aan de orde in de chat, tijdens de sessie over de TOjuli en oververhitting in het kader van het BENG-congres. Pieter Nuiten (W/E adviseurs) parkeerde de vraag even en kwam er deze week op terug. Zie ook de grafiek op sheet 10 van deze presentatie van Cees Leenaerts (W/E adviseurs). Hieruit blijkt dat donkere screens veel beter presteren dan witte screens. Andere kleuren zitten er tussenin.
Vraag uit de chat: Het grafiekje laat zien hoe effectief de zonwering is. Daaruit blijkt dat antraciete zonwering beter functioneert dan andere kleuren en wit? Je zou toch zeggen dat een donkere kleur juist meer warmte aantrekt?
Antwoord van Pieter Nuiten: Het klopt dat donkere zonwering (screens) meer warmte absorbeert en dus ook warmer zal worden dan lichte zonwering. Een ander effect is dat donkere zonwering minder licht doorlaat dan lichte zonwering. Bij donkere buitenzonwering is er dus minder zonnewarmte die de achterliggende beglazing bereikt, en daarom zal donkere buitenzonwering leiden tot minder opwarming dan lichte buitenzonwering. Het bepalende criterium is hier voor screens de waarde Ts voor de zontransmissie, voor gemetalliseerde weefsels gaat het om de reflectiewaarde.
Voor binnenzonwering ligt het net andersom. Dan is de zon immers al binnen en wil je juist dat de zonnewarmte weer naar buiten gaat. Binnen kun je daarom beter een lichte zonwering toepassen omdat deze meer reflecteert dan donkere zonwering.
Zie ook:
Waaraan moet goede zonwering voldoen? (10-11-2017)
Gerelateerde berichten
- ZEN factsheet ‘Zomercomfort in nieuwe woningen’ - 20 januari 2021
- Onder de motorkap van TOjuli - 30 november 2020
- TOjuli ontrafeld - 13 november 2020
- Nieuwe ZEN themagroep: Oververhitting - 12 oktober 2020
- Grenswaarde risico op oververhitting naar 1,20 - 16 juli 2020