Wko 3x beter: Beter bedenken, beter bouwen en beter beheren

wko-factsheetMet enige regelmaat verschijnen er verontrustende berichten in de media over slecht functionerende wko-systemen. Aanleiding voor de marktpartijen van het Lente-akkoord om eens diep in de materie te duiken.

Moeten opdrachtgevers en ontwikkelaars maar liever afzien van wko-systemen? Neen. Maar toepassing van wko vergt een goede voorbereiding, goede realisatie en goed beheer. Alleen door zorgvuldig te werk te gaan kan een excellente energieprestatie worden bereikt. In de factsheet Wko 3x beter staat beschreven waar men op moet letten.

Warmte-koudeopslag (wko) vindt in de Nederlandse nieuwbouw steeds meer toepassing. Zowel in utiliteitsbouw als in woningbouw. Het is een volwassen en kosteneffectieve techniek om met zo weinig mogelijk energie een aangenaam binnenklimaat te realiseren. De bodem van de Nederlandse delta is zeer geschikt voor wko met open bronsystemen en inmiddels zijn er meer dan 2.000 van zulke systemen in bedrijf.

Maar wko is anders dan een ‘gewoon’ klimaatsysteem. Het is een totaalconcept dat bestaat uit een bron, een warmtepomp met bijbehorende energiebuffers en back-up voorzieningen, een afgiftesysteem voor warmte en koude, een meet- en regelsysteem en het gebouw zelf. Alle componenten hangen als de schakels van een ketting met elkaar samen. Het systeem is in alle fasen van bouw en exploitatie verbonden met het gebouw, zowel fysiek als procesmatig. Initiatiefnemers die zich daar rekenschap van geven, kunnen met wko mooie, energiezuinige projecten realiseren.

De marktpartijen van het Lente-akkoord hebben onderstaande factsheet op laten stellen. In deze zeer actuele factsheet formuleert tekstschrijver Henk Bouwmeester de do’s-and-don’ts voor opdrachtgevers, ontwikkelaars en gebruikers van wko-systemen. Ook geeft de factsheet een goed overzicht van de meest recente wettelijke eisen. De factsheet is opgesteld met de input van 16 praktijkexperts uit de diverse relevante bedrijven en organisaties. Allen hebben hun kennis en ervaring belangeloos ingebracht.

U kunt hier de factsheet downloaden.

Lees ook:
Factsheet Warmtepompen in woningbouw
Factsheet Warmtepompen in utiliteitsbouw


Gerelateerde berichten

Tags:

WKO

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties