Wonen in een huis zonder gas

huis kampenEnergieadviseur Joost Rienks schreef voor ENSOC een uitgebreid artikel over zijn eigen ervaringen met wonen in een huis zonder gasaansluiting. Hieronder een ingekorte versie van zijn verhaal. De volledige tekst vindt u op de ENSOC-website.

Let goed op als koper
Voor, tijdens en na de oplevering bleek dat zelfs bewezen technieken lastige materie kunnen zijn voor aannemers en installateurs en dat oplettendheid voor de kopers geboden is. Al tijdens de bouw bleek dat de zonnepanelen in de zomer 's middags om vier uur in de schaduw kwamen te liggen. De zonnepanelen waren op een veranda geplaatst, net als bij de buren. Onze veranda stond te dicht bij die van de buren en kwam daardoor in de schaduw te staan. Niet handig als je je energie duurzaam wilt opwekken. De vloerkoeling werkte in eerste instantie niet, omdat de installateur twee leidingen had verwisseld. Als we in de slaapkamer aan de thermostaat draaiden, veranderde de temperatuur in de studeerkamer, en andersom. De garage werd in eerste instantie voluit warm gestookt, omdat een thermostaatkraan niet goed bevestigd was.

Zonnepanelen
De buren hebben een half jaar niets opgewekt met hun zonnepanelen. Ze hadden niet in de gaten dat tijdens een stroomstoring de zekering van de zonnepanelen eruit geklapt was. Gederfde teruglevering was ongeveer 1000 kWh. Voor mij allemaal bewijzen dat aannemers en installateurs (ja, inderdaad meervoud, want ik weet vrijwel zeker dat die van mij niet de enigen zijn) nog heel wat te leren hebben om met deze technieken om te gaan en ze goed te installeren. Ook de uitleg rondom de installaties aan de bewoners kan stukken beter. Het is voor de energiebewuste eigenaar goed om te weten wat hij op de slimme meter kan zien. Of hoe hij tijdens vakanties kan besparen op het energieverbruik van de warmtepomp. Je mag verwachten dat installateur je dat goed uitlegt.

Zelf energie opwekken
We wonen nu een jaar in ons nieuwe huis en het bevalt goed. Alle problemen met de installaties zijn opgelost. Binnen is het altijd behaaglijk warm of koel. Koken op inductie bevalt, na een korte gewenningsperiode, goed. We hebben nog de BTW over de zonnepanelen van de Belastingdienst teruggekregen. Mijn vriendin en ik vinden het leuk om de eigen energie op te wekken, gaan bewuster met energie om. We kijken regelmatig op de meters om te kijken wat opgewekt en teruggeleverd is. We hebben in een jaar een kleine 2900 kWh opgewekt, zoals op basis van het aantal Wattpiek was verwacht. Daarom konden we 1750 kWh terugleveren in een jaar en komt ons nettoverbruik op 4500 kWh uit, wat ons per maand 70 euro kost. En dat is het dan, want kosten voor gas hebben we niet. Het is een stuk minder dan voor ons appartementje en zeker niet veel voor een ruim huis als het onze. Maar energieneutraal? Zeker niet!

Installaties kunnen beter
Installatiebedrijven zullen hun kennis en kunde van dit soort installaties moeten vergroten en tijdens het bouwproces zorgvuldiger moeten werken, zodat de installaties vanaf dag één goed werken. Mijn advies aan toekomstige kopers: laat je tijdens de aankoop en rond de oplevering goed informeren over de techniek in de woning. En kijk of je andere, onafhankelijke bronnen van informatie kunt vinden naast de makelaar en de aannemer.