Woning 7.000 euro duurder door EPC-aanscherping goede inschatting

Rijswijk Buiten woningenOp 19 februari betoogde minister Blok in de Tweede Kamer dat een nieuwbouwwoning door de EPC-aanscherping ca. 7.000 euro duurder zou worden. De Cobouw wijdde op 10 maart een voorpagina aan protesten van aannemers en verhoogde de commotie door VON-prijs met bouwkosten te verwisselen.

Docent Bas van de Griendt (Bouwfonds Ontwikkeling) onderzocht hoe oud-deelnemers aan de NEPROM Leergang Projectontwikkeling denken over de toekomstige aanscherping van energieprestatie-eisen. Zij schatten de verhoging van de vrij-op-naam prijs op € 6.000,- tot € 8.500,- . Terugvertaald naar bouwkosten is dit gemiddeld € 4.000.

De kosten blijken gemakkelijk te kunnen verdubbelen wanneer gekozen wordt voor bodemenergie. De rol van bodemenergie lijkt daarom bij de aanscherping naar achteren te worden gedrongen.

Meer nog dan bij de aanscherping van de EPC in 2011 denken vastgoedprofessionals vanaf 1 januari 2015 vooral met behulp van gas, aangevuld met zonnepanelen, invulling te geven aan toekomstige energieprestatie-eisen. Dat kan een gasgestookte HR-ketel zijn of een hybride WP/CV-combinatie.

Met het oog op 2020 valt op dat de helft straks verder wil gaan dan energieneutraal en kiest voor nul-op-de-meter of nul-op-de-rekening in plaats van een EPC van nul.

Bekijk hier de resultaten van het onderzoek (pdf)


Gerelateerde berichten

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties