Ymere levert 16 ZEN-woningen op in Almere Nobelhorst

Zestien huurders hebben van woningcorporatie Ymere de sleutel gekregen van hun nieuwe woning in de wijk Nobelhorst in Almere. De sociale huurwoningen zijn ZEN-woningen (Zeer Energiezuinige Nieuwbouw). In 2017 werden er al 12 ZEN-woningen opgeleverd in Nobelhorst, dit jaar start de bouw van nog eens 45 woningen.

De huizen lijken van buiten op historische koetshuizen, maar zijn voorzien van de nieuwste technieken. Huurders van de ZEN-huurwoningen besparen daardoor, afhankelijk van verbruik, gezinsgrootte en gedrag, flink op de energiekosten. Op het dak liggen circa vijftien zonnepanelen en twee zonnecollectoren. Dat is ruim voldoende voor het eigen energieverbruik zoals warmte, warm water, alle elektrische apparatuur en verlichting in huis. In de woning is nog wel een CV-ketel op gas geïnstalleerd voor lange periodes van kou of wanneer er opeens veel extra warm water nodig is. De woningen zijn voorbereid op een toekomstig alternatief.

Wonen in een zeer energiezuinig huis leidt vaak automatisch tot meer energiebesparingen door bewoners, zo is de ervaring van Ymere. “Bewoners gaan meer letten op hun gedrag en energie besparen wordt een sport. Bijkomend voordeel: euro’s die je niet uitgeeft aan energie kun je aan andere leuke dingen uitgeven”, zegt regiomanager Kim Ronner van Ymere. “Bewoners kunnen op hun telefoon of tablet een speciale app installeren waarmee ze hun energieverbruik dagelijks kunnen volgen. Zuinig omgaan met energie wordt dus direct beloond.”

Gebruikersles
Bewoners krijgen enkele weken na de verhuizing bezoek van Ymere met uitleg hoe je fijn woont in een goed, geïsoleerd, bijna energieneutraal huis. “We geven tips en trucs, want het is allemaal net even anders dan in een doorsnee bestaand huurhuis. Isoleren en ventileren horen voor een gezond leefklimaat bijvoorbeeld bij elkaar. Dat moet je wel even weten. En dat leggen we graag uit”.


Gerelateerde berichten

Tags:

Projecten

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties