Zeer energiezuinige nieuwbouw: 11 NOM woningen in Vught

De plek waar eerst duplexwoningen stonden, aan de Esschestraat in Vught, heeft een metamorfose ondergaan. De elf Nul-op-de-Meter-woningen die corporatie Woonwijze hier plaatste zijn voor 85% gemaakt in de fabriek van iQwoning in Weert. “Daardoor hoeven we geen rekening te houden met het weer, hebben we geen last van bouwvocht én is de overlast in de straat een stuk minder”, aldus John Postma, commercieel manager bij iQwoning.

De woning bestaat uit zes blokken (drie voor de begane grond, drie voor de eerste verdieping) die in de fabriek van binnen al bijna helemaal afgewerkt zijn. Zelfs de tegels van de badkamer zitten er al in. “Als de fundering klaar is, kunnen we op één dag twee woningen plaatsen.”

Daarna moest er nog wel gemetseld worden en werden de dakpannen en zonnepanelen geplaatst. “Daardoor hebben de woningen een eigen uitstraling gekregen én zijn ze enorm energiezuinig”, zegt Charlotte Beukeboom, manager front office van Woonwijze. “Een mooie combinatie van een ambachtelijke aanpak met de techniek van nu.” De woningen zijn gebouwd in jarendertig-stijl. “We hebben de omwonenden laten kiezen uit twee architectuurstijlen. Het gekozen ontwerp sluit goed aan bij de omliggende woningen.”

Rondleiding
Om de bewoners al in een vroeg stadium een idee te geven van het eindresultaat nodigde Woonwijze de Huurders Belangenvereniging en de bewonerswerkgroep van de Grote Zeeheldenbuurt uit voor een rondleiding in de fabriek van iQwoning in Weert. Joske Jansen van de Huurders Belangenvereniging was onder de indruk: “De woningen zijn niet alleen duurzaam, ze worden ook nog supersnel gemaakt en zijn van hoge kwaliteit.”

Technische gegevens

Ambitie: Nul-op-de-Meter (NOM) met prestatiegarantie
EPC: -0.38
BENG 1: 15
BENG 2: -29
BENG 3: 195

Gebouwschil
Triple glas
Rc dak: 7
Rc gevel: 7
Rc bg vloer: 4

Techniek
Warmtepomp
PV
Balansventilatie met wtw. CO2-gestuurd, ook in slaapkamer

Overige
Extra aandacht voor bewonerscommunicatie
Oplevertoets energiemaatregelen (incl. blowerdoor meting, infrarood warmtemeting, ventilatietoets)
Monitoring bewoningsfase
Minder huishoudelijk elektriciteitsverbruik stimuleren


Gerelateerde berichten

Tags:

Projecten

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties