Zeer energiezuinige nieuwbouw: 19 NOM-huurhuizen in Boekel

sleutel02Burgemeester Bos van de gemeente Boekel reikte maandag 3 oktober de eerste sleutel uit aan huurders van een Nul-op-de-Meter (NOM) woning van Peelrand Wonen. Deze woningen wekken net zoveel energie op als ze verbruiken. In totaal zijn 19 van deze bijzondere huurwoningen gerealiseerd in Boekel. 

Peelrand Wonen schreef een jaar geleden een competitie uit voor de ontwikkeling en bouw van de NOM-huurwoningen. Van Wanrooij haalde het project binnen op basis van de beste prijs-kwaliteit verhouding. In nauwe samenwerking met de opdrachtgever en de gemeente heeft Van Wanrooij de woningen ontwikkeld en vervolgens met een zeer korte bouwtijd (april – september 2016) gerealiseerd.

De huurders krijgen een woning die zelf de energie opwekt voor de benodigde gebouwgebonden energie (verwarming, ventilatie en warm tapwater). Daarnaast krijgen de bewoners een energiebundel van 2.600 kwh per jaar voor niet-gebouwgebonden energieverbruik (verlichting, wassen,TV etc.). Zij betalen hiervoor een maandelijks bedrag (energieprestievergoeding) aan de corporatie.

All-electric
De 19 woningen zijn all-electric, zodat geen beroep behoeft te worden gedaan op (eindige) fossiele bronnen zoals aardgas. Alle huizen zijn super geïsoleerd, zijn voorzien van triple-beglazing en hebben op alle woonlagen vloerverwarming. De benodigde warmte hiervoor wordt uit de bodem gehaald dmv een warmtepomp in combinatie met een boiler. Verder heeft de woning een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning en een douche WTW. De benodigde elektrische energie wordt opgewekt door het volledige dak aan de zuidzijde te voorzien van geïntegreerde zonnepanelen.


Gerelateerde berichten

Tags:

Projecten

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties