Zeer energiezuinige nieuwbouw: 8 levensloopbestendige woningen in Hasselt

Twee weken geleden is bouwbedrijf Knol uit Hasselt gestart met de bouw van 8 energiezuinige en levensloopbestendige woningen in de wijk Santvoirt in Hasselt. Met deze investering loopt Woningcorporatie Wetland Wonen vooruit op de zogenaamde ‘BENG-eis’ van de overheid.

De energieprestatie-eis BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw) is een norm waaraan alle nieuwe woningen vanaf 1 januari 2021 moeten voldoen. In de praktijk betekent dit dat de isolatiewaarde van de woning verder verhoogd moet worden en het energiegebruik van de woninginstallatie verder omlaag. In de woningen komen geen gasaansluitingen; alles is elektrisch. Er mogen geen kieren aanwezig zijn, dus ook geen brievenklep en het glas wordt uitgevoerd in drie dubbel dik glas. Deze eisen gaan veel verder dan de huidige regelgeving en zijn substantieel kosten verhogend.

Stralingspanelen
Bijzonder is ook dat er geen CV verwarmingsradiatoren worden geplaatst maar dat er verwarming- en stralingspanelen worden geïnstalleerd. In elke ruimte komen deze elektrische panelen. Verder zal een boiler het warme water opwekken. De elektra ten behoeve van de woninginstallatie zal opgewekt worden middels 22 PV-panelen op het dak.

Uiteindelijk wil de overheid dat nieuwbouwwoningen self supporting zijn als het gaat om de energievraag. Dus ook de energie die nodig is voor overige apparaten. Dit kan nu nog niet bij deze woningen, de PV-panelen wekken namelijk nog te weinig stroom op. Mocht er in de toekomst een beter systeem komen, dan zijn de woningen voorbereid om de norm Nul-op-de-Meter te halen.

Voor jonge gezinnen én zorg-ready
Samen met de buurt en de gemeente Zwartewaterland is goed gekeken naar de woningbehoefte in Hasselt. Dat is de reden dat deze woningen bedoeld zijn voor gezinnen met kinderen, maar tevens zodanig zijn ontworpen dat er tot op hoge leeftijd zelfstandig gewoond kan worden. Henk Wittingen, ontwikkelingsmanager bij Wetland Wonen: ‘We noemen dat ‘levensloopbestendig’, en ’zorgready’ bouwen; in het ontwerp is er rekening mee gehouden dat er achter de woning, op de begane grond, een zorgunit bijgeplaatst kan worden. Deze wordt aan het bestaande huis gebouwd. In het ontwerp van de huizen is dus nu al rekening gehouden met de mogelijkheid een verbindingsdeur te plaatsen. Heeft een bewoner zorg nodig dan hoeft hij/zij niet meer naar de eerste verdieping’.

Bron: Wetland Wonen


Gerelateerde berichten

Tags:

Projecten

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties