Zeer energiezuinige nieuwbouw: Groevenbeek Noord en Brandevoort

brandevoortZeer energiezuinige nieuwbouw wint snel aan populariteit. Voor de Nul-op-de-Meter woningen die Van Wijnen realiseerde in de Ermelose wijk Groevenbeek Noord was de belangstelling vele malen groter dan het aantal te vergeven woningen. En in de Helmondse wijk Brandevoort leverden SDK Vastgoed en VolkerWessels deze week onder grote belangstelling 24 vrije sector huurwoningen op volgens het Morgen Wonen concept.

Groevenbeek Noord bestaat uit 39 Nul-op-de-Meter woningen en is uniek vanwege het isolatieconcept, de beperkte inzet van installaties, de prijsklasse van € 161.000 tot € 179.000 vrij op naam, de opzet van de woonwijk en de begeleiding van de bewoners bij het energieverbruik door Van Wijnen Midden B.V.

Het Nul-op-de-Meter concept is bij Groevenbeek Noord bereikt door het passiefhuis-principe. Een onderdeel hiervan is de dikke, isolerende schil. Deze sluit ’s zomers de warmte buiten en houdt deze ’s winters binnen. Op het dak zijn 23 zonnepanelen geplaatst. De woning is voorzien van een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning, dat ervoor zorgt dat het binnen in de woning continu behaaglijk is, terwijl de lucht gezond en aangenaam blijft. De woningen hebben geen gasaansluiting. Een elektrische boiler zorgt voor warm water. Het gebruik van energiebesparende en onderhoudsarme materialen verhoogt de duurzaamheid nog verder en verlaagt de kosten voor de bewoner.

Morgen Wonen in Brandevoort
In de Helmondse wijk Brandevoort zijn deze week 24 woningen opgeleverd. De vrije sector huurwoningen zijn ontwikkeld door SDK Vastgoed in samenwerking met VolkerWessels volgens het Morgen Wonen concept. De woningen werden tot verbazing van de buurt en de lokale pers in korte tijd in elkaar gezet met plug-and-play bouwdelen. Het resultaat: instapklare, duurzame woningen van hoge kwaliteit, onderhoudsarm en Nul-op-de-Meter.

Beeldkwaliteit versus snelheid
Niet eerder is het in Helmond voorgekomen dat het ontwikkelen van de woningen, het bouwrijp maken van het gebied én het bouwen binnen een half jaar werden gerealiseerd. Dat vereist een intensieve samenwerking tussen ontwikkelaar en gemeente. Daarbij is het bijzonder te noemen dat deze woningen in Brandevoort gebouwd zijn. Brandevoort is een wijk met een karakteristieke sfeer. Daarom zijn goede afspraken en heldere regels over de architectuur onmisbaar. Wethouder Stienen van stedelijke ontwikkeling en volkshuisvesting: “Niet elke woning past in Brandevoort. Wat dat betreft ben ik dan ook positief kritisch: ik zou niet willen dat de hele wijk wordt volgebouwd met dezelfde woningen. Maar ik ben er wel van overtuigd dat deze manier van bouwen – niet in weer en wind, maar onder geconditioneerde omstandigheden – de toekomst heeft.”


Gerelateerde berichten

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties