Zeer energiezuinige nieuwbouw: wooncomplex in Oosterhout

Oosterhout-passiefhuisDrie vrijstaande woningen in het meergeneratiewooncomplex GWLO in Oosterhout bij Nijmegen zijn begin juni vanwege bijzondere bouwkwaliteit gecertificeerd volgens de internationale passiefhuis-standaard. Door toepassing van duurzame bouwmaterialen, verwarming met een centrale houtsnipperkachel, zonnecollectoren en 66 zonnepanelen, hebben deze vier woningen nauwelijks energiekosten. De woningen zijn gecertificeerd door het Passive House Institute en behalen daarmee ruimschoots het hoogste energielabel (A+).

De opdrachtgevers wisten wat ze wilden: duurzame, gezonde en behaaglijke woningen, het hele jaar rond. En voor een budget volgens taxatiewaarde, dus zonder extra kosten voor duurzame maatregelen. De toegepaste passiefhuistechnologie op basis van een nauwkeurige energiebalansberekening met de nZEB-tool heeft voor een energetische optimalisatie gezorgd van alle bouwdelen en de installaties. Door de zeer lage energiebehoefte, een collectieve houtsnipperkachel en 66 zonnepanelen zijn de woningen bijna energieneutraal. Maar wel met een zeer comfortabel en gezond binnenklimaat. De sleutel om de bouw van GWLO kostenefficiënt uit te voeren was vanaf de ontwerpfase LEAN samenwerken als integraal bouwteam. De bouw ging niet van een leien dakje, maar het resultaat mag er zijn. Uit de monitoring blijkt de berekende energieprestatie daadwerkelijk te zijn gerealiseerd.

“Temperatuur is geen issue meer”
Voor het project schakelden de opdrachtgevers Clarence Rose in, die als passiefhuisexpert en geaccrediteerde gebouwcertificeerder van Azimut Bouwbureau al jaren bijdraagt aan de groei van energieneutraal bouwen. De opdrachtgevers zijn enthousiast over hun nieuwe woning: “Wij hebben een geweldige comfortverbetering meegemaakt toen wij vroeger in ons oude huis dubbel glas kregen. Nu wij hier wonen is het comfort net zo’n grote stap vooruit gegaan. Temperatuur is gewoon geen issue meer. Het huis is ‘s zomers en ’s winters aangenaam.”


Gerelateerde berichten

Tags:

Projecten

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties