Zeer energiezuinige nieuwbouw: NOM-appartementen in Best

bam-thuisKetenpartners Woonstichting ’thuis, NBArchitecten en BAM Woningbouw realiseren Nul-op-de-Meter appartementen in een gebouw met vijf verdiepingen. Om alle huishoudens te voorzien van elektra zijn alleen zonnepanelen op het dak niet voldoende. Het bijzondere bij dit project is dat ook de gevels worden bekleed met zonnepanelen.

De nieuwbouw komt in plaats van bestaande bouw. ‘De flatgebouwen die er nu staan zijn verouderd, hebben geen lift en zijn energetisch van slechte kwaliteit’, vertelt Anita Dahmen, gebiedsregisseur bij ’thuis. ‘We zijn ongelooflijk trots dat we deze pilot van Nul-op-de-Meter appartementen kunnen realiseren en op deze wijze in de regio ervaring op kunnen doen met deze vernieuwende technieken. We zijn niet voor niets een corporatie in Brainport Eindhoven. Tegelijkertijd geven we met dit project invulling aan onze duurzaamheidsambitie: een duurzaam ’thuis in 2035.’

‘Vernieuwende technieken zoals de nieuwste generatie dunne film panelen die we hier gaan gebruiken,” vult Harold van de Ven van NBArchitecten aan. “Ze zijn in alle kleuren en formaten te krijgen. Wij kiezen matte zwarte panelen met RVS-profielen en leggen daarmee de link naar de geëlektrificeerde auto-industrie. Met de toepassing van deze dunne film panelen worden de gebouwen een soort energiecentrales.’

Betaalbaarheid
De projectkosten zijn hoger, maar deze worden niet volledig doorberekend aan de bewoners waardoor ze beschikbaar blijven voor mensen met een laag inkomen. De in totaal 48 appartementen worden een mix van een- en tweepersoons huurappartementen bestemd voor mensen die in aanmerking komen voor huurtoeslag.

Planning
De bestaande flats aan de Willem de Zwijgerweg (85 t/m 203) in Best worden dit jaar nog gesloopt. Begin 2017 start de bouw en als alles volgens planning verloopt wordt de nieuwbouw begin 2018 opgeleverd.


Gerelateerde berichten

Tags:

Projecten

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties