Zeer energiezuinige nieuwbouw: ZEN-woningen in Almere

zen-woningen-almereEr komt geen brievenbus in de voordeur en zelfs de warmte uit het douchewater wordt hergebruikt. Projectontwikkelaar Paul van Moorsel is enthousiast over ‘zijn’ project, de twaalf ZEN-woningen (Zeer Energiezuinige Nieuwbouw ) die Ymere in Nobelhorst bouwt.

‘Duurzaam denken en doen. Dat is echt de kern van dit project. De twaalf sociale huurwoningen die Ymere hier realiseert wekken alle elektriciteit die ze verbruiken zelf op. Dit betekent dat onze huurders hier zometeen wonen kunnen zonder energierekening. In een huis dat door extra isolatie en verschillende slimme oplossingen nergens tocht en geen temperatuurschommelingen kent. Heel comfortabel!’, zegt Paul van Moorsel.

De bouw van de twaalf sociale ZEN huurwoningen is een primeur voor Ymere. ‘Vrijwel de hele zuidkant van het dak bestaat uit zonnepanelen, 18 in totaal, voor het opwekken van de benodigde elektriciteit. Twee zonnecollectoren zorgen voor de warmwatervoorziening. En de brievenbus wordt apart aan de gevel vastgemaakt om geen warmte te verliezen door het gat in de voordeur’, aldus Van Moorsel. Maar los van alle technische aspecten die deze woningen zo bijzonder maken, valt of staat het echte duurzame wonen natuurlijk met het gedrag van de bewoners. ‘Daarom bieden wij de huurders van deze woningen een speciale app aan die hen real time vertelt hoeveel energie ze verbruiken. Zo kunnen ze ook snel zien of ze inderdaad op een energierekening van 0 euro –of zelfs lager- uitkomen.’

De twaalf sociale ZEN woningen die Ymere in Nobelhorst bouwt, worden in de eerste helft van 2017 opgeleverd.

Zie ook:
ZEN-festival update: Marketing van energiezuinige woningen
Duurzaamheidskrant “Nobelhorst Duurzaam” (pdf)


Gerelateerde berichten

Tags:

Projecten

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties