ZEN-festival nieuwsbrief oktober

aanmelden

Update Oktober 2016


Over ruim twee weken: het ZEN-festival!

We zijn er klaar voor. Het programma van het ZEN-festival
is vrijwel rond. En het wordt druk: ruim 250 professionals
zijn inmiddels geregistreerd
Ga je zelf aan de slag met Zeer Energiezuinige Nieuwbouw? Dan wil je deze dag echt niet missen!

Door de energieke samenwerking van Aedes, Bouwend Nederland, NEPROM en NVB trekt het ZEN-festival deelnemers van opdrachtgevers én van opdrachtnemers. Op één dag ontmoet je businesspartners en krijg je bovendien een helder beeld van de laatste ontwikkelingen. Want het ZEN-festival biedt je een breed en hoogwaardig programma, boordevol inspiratie.

Meld je vandaag nog aan


Paul de Ruiter gaat voor energieleverend

Bijna energieneutraal, ofwel BENG. De komende jaren krijgen we steeds meer met dit nieuwe begrip te maken. “Maar”, betoogt architect Paul de Ruiter, “bijna energieneutraal is toch een beetje een glijdende schaal. Laten we de lat wat hoger leggen. Waarom niet echt energieneutrale gebouwen, oftewel ENG. Of beter nog, energieleverende gebouwen.”

Op het ZEN-festival in Den Bosch doet De Ruiter zijn ideeën uit de doeken in de sessie Energieke inspiratie uit de praktijk.
“Woongebouwen moeten niet alleen energie besparen, maar ook energie leveren, en dat geldt ook richting de gebruikers. Ze moeten energie en inspiratie krijgen van hun woning.”

Lees meer


Slimme stroom in Amsterdam

Nee, we hebben het niet zelf bedacht. City-zen is een internationaal energietransitie-project waar onder andere
netwerkbedrijf Alliander aan deelneemt. In Amsterdam zijn de eerste proefprojecten inmiddels gestart. Eevirtual power plant geeft bewoners bijvoorbeeld de mogelijkheid om zelf opgewekte stroom in een batterij op te slaan en later te gebruiken, of door te verkopen aan een buurman.

Annelies van der Stoep is coördinator energietransitie binnen Amsterdam Smart City. Op 3 november geeft zij
in de sessie ‘New Urban Energy’ toelichtig bij de projecten van City-zen. Ze laaook zien hoe de Amsterdam Smart City community functioneert als bron van slimme lokale ideeën
op het gebied van energie en innovatie.

Lees meer


Leren van bewonerservaringen binnen de Stroomversnelling

Sjoerd Klijn Velderman (ENDULE B.V.) is al jaren direct betrokken bij de ontwikkeling en evaluatie van NOM-concepten; zowel renovatie als nieuwbouw. Voor de Stroomversnelling werkt hij aan de ontwikkeling van het bewonersgerichte NOM-Keurmerk.

In de sessie “Leren van bewonerservaringen met Nul-op-de-Meter” kraakt Klijn Velderman een aantal kritische noten over NOM. Hij heeft weinig op met ‘afvink-concepten’ die slechts aan het bouwbesluit voldoen en vooral zijn geoptimaliseerd voor de kostprijs, of voor het behalen van keurmerken of subsidies. Duurzaam woongenot staat bij hem centraal; het halen van de Parijse klimaatdoelen is een mooie bijvangst. Onder het motto practice what you preach gaat hij graag de discussie met je aan op 3 november.

Lees meer

www.lente-akkoord.nl/zen-festival

Wil je geen berichten meer ontvangen over het ZEN-festival? Klik dan hier. Voor deze mailing worden adressenbestanden van diverse organisaties benut. Het kan helaas voorkomen dat je deze mail vaker dan één keer ontvangt. We doen ons best om dit te voorkomen.


 

 

 

Het Lente-akkoord werkt aan Zeer Energiezuinige Nieuwbouw: van bijna-energieneutraal tot energieleverend, met de bewoner als uitgangspunt. Het Lente-akkoord is een initiatief van Aedes, Bouwend Nederland, NEPROM, NVB en de minister van BZK

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties