ZEN-festival update: Paul de Ruiter gaat voor energieleverend

amstelveenBijna energieneutraal, ofwel BENG. De komende jaren krijgen we meer met het nieuwe begrip te maken. "Maar", betoogt architect Paul de Ruiter, "bijna energieneutraal is toch een beetje een glijdende schaal. Laten we de lat wat hoger leggen. Waarom niet echt energieneutrale gebouwen, oftewel ENG. Of beter nog, energieleverende gebouwen." Op het ZEN-festival in Den Bosch zal De Ruiter zijn ideeën uit de doeken doen.

Energieneutrale of energieleverende woongebouwen zijn wat Paul de Ruiter betreft niet louter toekomstmuziek die in de beleidsplannen voor 2025 circuleert. 'Het kan vandaag de dag al realiteit zijn', zegt hij. "In Amstelveen werken we aan een groot woningbouwproject van 105 appartementen in opdracht van privé-ondernemer Gideon Goudsmit. Hij gaat in het passiefhuis concept all the way met zonne-energie. Die komt op een vleugel van het gebouw waar ook warmte wordt opgewekt.

Het gebouw bouwt letterlijk voort op een bestaand kantoorgebouw van vier verdiepingen. De appartementen komen er nog drie verdiepingen bovenop. Opmerkelijk is ook een koffiepelletkachel op basis van geperste koffiedrab als onderdeel van de energievoorziening, en liften die energie opwekken. In 2019 is het klaar. "Dit is geen BENG, dit is echt ENG", aldus de architect.

Comfort voor de bewoner staat centraal
Paul de Ruiter is al sinds 1994 bezig met duurzame innovatieve architectuur. Behalve de bekende doelstellingen op gebied van energiebesparing, staat voor hem ook het comfort van de bewoners centraal. Geluk en gezondheid van mensen zijn kernwaarden in de bouw, vindt hij. "Woongebouwen moeten niet alleen energie besparen, ze moeten ook energie leveren, en dat geldt ook voor de gebruikers. Ze moeten energie en inspiratie krijgen van hun woning."

Hij erkent dat er in zijn concepten behoorlijk wat techniek zit, die als ingewikkeld kan worden ervaren door de bewoners. Maar hij ziet het positief in. "Je kunt het leren. En sommige dingen hoef je niet weten. We voeren voor dit interview nu een telefoongesprek en daar komt ook veel techniek bij kijken waarbij je helemaal niet hoeft stil te staan."

Bovendien kunnen energiebedrijven maar ook de aannemers en installateurs met een service na de oplevering bewoners van voldoende kennis voorzien over do's & don'ts. "Sommige dingen zoals ventilatie zijn gewoon ingeregeld. Anders aspecten kunnen via NEST-achtige techniek mensen juist bewust maken en aanzetten tot verdere energiebesparing."

Meer weten? Bezoek dan op 3 november de parallelsessie Energieke inspiratie uit de praktijk met Paul de Ruiter (Paul de Ruiter Architects) en Jan Fokkema (NEPROM). In de parallelsessie ZEN ideeën-carrousel zal Gideon Goudsmit dieper ingaan op het energieleverende woongebouw in Amstelveen.