ZEN-festival update: Slimme stroom in Amsterdam

city-zenNee, we hebben het niet zelf bedacht. City-zen is de naam van een internationaal energietransitie-project waar onder andere netwerkbedrijf Alliander aan deelneemt. In Amsterdam zijn de eerste proefprojecten inmiddels gestart. De virtual power plant geeft bewoners bijvoorbeeld de mogelijkheid om zelf opgewekte stroom in een batterij op te slaan en later te gebruiken, of door te verkopen aan een buurman.

Smart grids zijn onmisbaar in de nabije toekomst. Zonder een slim elektriciteitsnet kan een auto geen energie terugleveren aan het net, om maar eens wat te noemen. Daarnaast is zo'n smart grid een stuk robuuster dankzij de verbeterde monitoring van het stroomverbruik. Daarom maakt Alliander het net in Amsterdam West de komende jaren slim tot aan de voordeur: alle belangrijke knooppunten krijgen sensors, waardoor onder andere het middenspanningsnet volledig op afstand kan worden bediend. Zo'n 10.000 woningen worden in eerste instantie aangesloten.

Amsterdam Smart City
De City-zen initiatieven worden aan het publiek gepresenteerd binnen het kader van Amsterdam Smart City; een project van de gemeente Amsterdam en diverse bedrijven en kennisinstituten. Smart, circulair, open en connected zijn veelgebruikte buzzwords op de ASC-website, die onderdak biedt aan een community van energiezuinige en innovatieve koplopers, start-ups en enthousiaste bewoners. We zien er nu al honderden bloemen opbloeien. Dankzij deze concentratie van positieve energie op één plek worden interessante nieuwe dwarsverbanden gelegd, kansen ontdekt en ook concrete vorderingen gemaakt. Zoals bij de Zoncoalitie, waar eigenaren van grote daken worden gekoppeld aan ‘dakloze’ Amsterdammers die een plek zoeken voor hun zonnepanelen. Een ander voorbeeld is Waternet, dat koude uit haar drinkwaterleiding levert aan bloedbank Sanquin. De bewoners in de omgeving krijgen iets minder koud kraanwater en hoeven dus iets minder te stoken. Sanquin kan zo CO2 neutraal haar laboratorium koelen.

Annelies van der Stoep is coördinator energietransitie binnen Amsterdam Smart City. Ze wijst op een ander mooi voorbeeld van zo'n onverwachte kruisbestuiving: het project Tussen Kunst en Kas. "Dankzij dit project delen Museum de Hermitage en de Hortus Botanicus binnenkort dezelfde warmte-koudeopslaginstallatie. Via buizen van zo'n 400 meter gaat het warmte-overschot van de Hermitage naar de plantenkassen, en gekoeld water van de Hortus stroomt weer naar de Hermitage om daar de kunst te koelen."

Op 3 november zal Annelies van der Stoep in de sessie 'New Urban Energy' toelichtig geven bij de projecten van City-zen. Ze zal ook laten zien hoe de Amsterdam Smart City community functioneert als bron van slimme lokale ideeën op het gebied van energie-innovatie.