ZEN Platformbijeenkomst NOM Nieuwbouw op 12 oktober

Het ZEN-platform werkt aan bijna energieneutraal tot energieleverende nieuwbouwwoningen, met de bewoner als uitgangspunt. Nul-op-de-Meter nieuwbouwwoningen vormen een belangrijk deel van de oplossing. Tijdens een speciale bijeenkomst, gecombineerd met een Samenwerkdag van de Stroomversnelling, gaan we de diepte in op alle aspecten en vragen rond Nul-op-de-Meter nieuwbouw.  Deze bijeenkomst organiseren de Lente-akkoord partijen in nauwe samenwerking met de Stroomversnelling.

De bijeenkomst vindt plaats op donderdagmiddag 12 oktober. De gehele middag staat in het teken van Nul-op-de-Meter nieuwbouw. In de verschillende sessies komen vrijwel alle aspecten van NOM aan bod.

Locatie: Zaalverhuur7, Boothstraat 7 in Utrecht. De lunch staat klaar vanaf 12.30 uur. Het inhoudelijke programma duurt van 13.00 uur tot 17.00 uur. Na afloop is er gelegenheid om na te praten onder het genot van een drankje en een hapje. Let op: deze keer zijn we genoodzaakt om kosten in rekening te brengen voor deelname.

Programma

10.30-12.30
crash course
NOM crash course. In twee uur leer je alle ins en outs over Nul-op-de-Meter. Dit onderdeel in de ochtend is vrij toegankelijk voor alle geïnteresseerde deelnemers.
12.30-13.00 ontvangst Registratie en lunch
13.00-13.45 actualiteit Tijdens het eerste half uur gaan we in op de actualiteit: wat zijn de laatste ontwikkelingen rond Nul-op-de-Meter, BENG en ZEN? Met o.a. twee presentaties:
· In 15 minuten van het gas af, door Onno Dwars (Ballast Nedam).
· Woonplus casus Schiedam: NOM nieuwbouw, help ons aan de business case.
13.45-14.30
ronde 1
BENG, ZEN en NOM Harm Valk en Simon Verduijn gaan dieper in op de overeenkomsten en verschillen tussen BENG, ZEN en nul op de meter. Hoe maak je je BENG woning NOM? En andersom? Aansluitend gaan we met elkaar in gesprek over de drie begrippen.
Door: Harm Valk (Nieman Groep) en Simon Verduijn (stroomversnelling)
 
De businesscase voor corporaties. Hoe ziet de businesscase voor NOM nieuwbouw van sociale huurwoningen eruit? En waar moet je op letten bij het maken van nieuwbouwplannen? In deze sessie gaan we in op de financiële kansen die de EPV wetgeving biedt en de businesscase voor NOM woningen die hieruit voortkomt. Daarbij komen concrete praktijkervaringen aan bod en gaan we in op een aantal belangrijke aandachtspunten voor wie met Nul-op-de-Meter nieuwbouw aan de slag wil.
Door: Sean Vos (SlimRenoveren) en Jeffrey Mennen (stroomversnelling)

• NOM, inkopen & prestatiegarantie afspraken. Van aanbesteden naar inkopen en van contracteren naar afnemen. In deze sessie nemen we je mee in het proces van uitvragen van NOM concepten en prestaties tot en met het vastleggen van afspraken in de ontwikkelde afnameovereenkomst en wat daarbij komt kijken. We laten mooie voorbeelden zien en je krijgt de tooling mee.
Door: Sjoerd Klijn Velderman en Jose van der Loop (stroomversnelling)

15.00-15.45
ronde 2
• NOM nieuwbouw en de nieuwe omgevingswet. Welke mogelijkheden heeft een gemeente om NOM nieuwbouw te stimuleren binnen het huidige en toekomstige wettelijke kader? We gaan in deze sessie in op het vervallen van de gasaansluitplicht voor nieuwbouw, het huidige bouwbesluit en de rol van de nieuwe omgevingswet. De regiemogelijkheden voor gemeenten op de energietransitie worden groter. Samen met jullie kijken we graag naar de kansen en uitdagingen die dit biedt.
Door: Merel Phillipart en Sander Nieuwenhuis (stroomversnelling) 

• Monitoring: Gamechanger in de bouw. 
De stroomversnelling lanceert op 28 september een standaard voor monitoring die grote voordelen biedt voor alle betrokken partijen. Het hoe, wat en waarom van deze standaard wordt toegelicht en er wordt een doorkijk gegeven naar de mogelijkheden die deze ontwikkeling in de nabije toekomst biedt. Naast de gewenste standaard zijn er al enige tijd ook andere systemen in gebruik en in blijvende ontwikkeling. Aan de hand van praktijkervaringen van BAM, Van Wijnen, BeNext en TNO met de ontwikkeling naar optimale nul op de meter monitoring (TKI Optimaal) delen wij met u het waarom en hoe van de implementatie van dit 2-jarige traject. En gaan we graag met u in gesprek over hoe we naar een maximale data-interpretatie kunnen met een minimale sensor-set voor energie-en binnenklimaatprestatiegarantie.
Door: Maarten Hommelberg (stroomversnelling) 

• Do’s en don’ts bij Nul-op-de-Meter projecten volgens bewoners.
 Binnen stroomversnelling zijn er veel lessen geleerd over bewoners in renovatie trajecten. Veel lessen gaan over het proces welke in nieuwbouw uiteraard anders is. In deze sessie zal het daarom gaan over de beoordelingen van bewoners over hun nul-op-de-meter woning. Wat vinden ze leuk en wat niet? Deze beoordelingen kun je gebruiken bij het verbeteren van je nieuwbouw concepten.
Door: Sanne de Wit (stroomversnelling)
 
15.45-16.30
ronde 3
NOM Keur & kwaliteitsborging. Om de kwaliteit van de NOM woningen en garantie te borgen, heeft stroomversnelling het NOM-Keur ontwikkeld: een doordacht kwaliteitssysteem waarin getoetst wordt of de beloofde prestaties leiden tot een kwalitatief goede nul-op-de-meter woning. Aanbieders kunnen hun nul-op-de-meter product op basis van het NOM-Keur laten toetsen. Zo hebben gebouweigenaren en gebruikers de garantie dat het product voldoet aan de eisen die voor NOM-keur zijn vastgelegd. In deze sessie krijg je een compacte masterclass NOM Keur!
Door: Sjoerd Klijn Velderman en Jose van der Loop (stroomversnelling)

• Do’s en don’ts van Nul-op-de-Meter projecten volgens bewoners.
 Binnen stroomversnelling zijn er veel lessen geleerd over bewoners in renovatie trajecten. Veel lessen gaan over het proces welke in nieuwbouw uiteraard anders is. In deze sessie zal het daarom gaan over de beoordelingen van bewoners over hun nul-op-de-meter woning. Wat vinden ze leuk en wat niet? Deze beoordelingen kun je gebruiken bij het verbeteren van je nieuwbouw concepten.
Door: Sanne de Wit (stroomversnelling)
 
• BENG, ZEN en NOM Harm Valk en Simon Verduijn gaan dieper in op de overeenkomsten en verschillen tussen BENG, ZEN en nul op de meter. Hoe maak je je BENG woning NOM? En andersom? Aansluitend gaan we met elkaar in gesprek over de drie begrippen.
Door: Harm Valk (Nieman Groep) en Simon Verduijn (stroomversnelling)
16.30 – 17.00 afsluiting We nemen gezamenlijk de dag door en bepalen welke onderwerpen we de komende tijd moeten oppakken.
17.00 – 18.00 borrel Gelegenheid om na te praten onder het genot van een drankje en een hapje.

Voor wie?
De bijeenkomst is gericht op deelnemers uit het ZEN platform en Stroomversnellingsleden met een nieuwbouwopgave. Ook overige ontwikkelaars, ontwikkelende bouwers, aannemers en woningcorporatie-medewerkers met plannen of intenties op het gebied van NOM zijn van harte welkom.

Kosten en aanmelding
Het aantal deelnemers is beperkt. Registratie vindt plaats op volgorde van aanmelding.

Deelname voor leden van de Stroomversnelling is gratis. U dient zich wel te registreren. U kunt zich aanmelden via de nieuwsbrief die u van de Stroomversnelling heeft ontvangen. Voor de ZEN platform deelnemers en overige deelnemers bedragen de deelnamekosten € 95 excl. BTW per persoon. U kunt zich hier aanmelden.

Locatie en route
De gezamenlijke samenwerkdag en ZEN Platformbijeenkomst vindt plaats bij Zaalverhuur7. Het adres is Boothstraat 7, 3512 BT, Utrecht.

Met de auto: de gemeente Utrecht doet haar best om luchtvervuiling tegen te gaan en daarom is Utrecht Centrum niet ingericht als een heel auto-vriendelijke stad. Let er op dat u op tijd vertrekt van huis en navigatie gebruikt. In de omgeving zijn diverse betaalde parkeergelegenheden.
• Parkeergarage de Grifthoek, voordelig en op 850 meter loopafstand. Zaalverhuur7 heeft parkeerkaarten voor €12 per stuk (contant en pinnen mogelijk).
• Op 700 meter loopafstand kan geparkeerd worden in Parkeergarage de Kruisstraat (€2,20 per uur)
• Direct naast de Boothstraat, op het Janskerkhof, kan er beperkt geparkeerd worden voor €4,60/ uur

Met het Openbaar Vervoer: Zaalverhuur7 is goed te bereiken per bus en (OV-)fiets binnen 5 minuten vanaf het Centraal station.
• Iedere paar minuten vertrekken er bussen vanaf het station, Jaarbeurszijde (7,8,28,50,51,52,53,55,74,77)
• Uitstappen bij bushalte Janskerkhof
• Steek het kerkplein over richting de verbindingsweg de Boothstraat
• De locatie vind je halverwege aan de rechterkant

Te voet vanaf Utrecht Centraal: Zaalverhuur7 ligt tussen het Janskerkhof en de Voorstraat op 15 minuten loopafstand vanaf Centraal Station.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Claudia Bouwens (programmaleider Lente-akkoord). Voor informatie rond uw aanmelding kunt u contact opnemen met Nancy Yuen (ZEN platform).


Gerelateerde berichten

Tags:

ZEN

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties