ZEN Project: 10C in Goes-West

24 NOM-woningen met bodemwarmtepomp in Goes

Project 10C, onderdeel van het herstructureringsplan voor Goes-West, bestaat uit 24 eengezinswoningen, bestemd voor de sociale verhuur. Deze zijn ontwikkeld door projectmanagementbureau Marsaki, in opdracht van woningcorporatie RWS. Dit project valt op door de gunstige BENG-scores. “Dit komt doordat we deze woningen realiseren volgens onze Wooneco2 bouwmethode”, legt projectmanager Patrick Harting uit.

Qua BENG-indicatoren schat Marsaki voor project 10C uit te komen op een energiebehoefte onder de 10 kWh/m2 (BENG 1; de voorgenomen eis is ≤ 25 kWh/ m2), een primair energiegebruik van -20,6 kWh/m2 (BENG 2; de voorgenomen eis is ook hier ≤ 25 kWh/ m2) en een percentage hernieuwbare energie van 163% (BENG 3; de voorgenomen eis is ≥ 50%). [red. lees meer over de huidige stand van zaken rond de BENG eisen] Getallen die ze behalen doordat hun bouwmethode is gebaseerd op de minimale isolatie- en luchtdichtheidswaardes voor een passiefhuis. Harting: “Zo creëer je een zeer goed geïsoleerd casco met een hele lage warmtevraag, die je vervolgens op diverse manieren in kunt vullen.”

Solide verwarmingssysteem
In het geval van 10C is voor de verwarming bewust gekozen voor een bodemwarmtepomp met een boilervat, in combinatie met vloerverwarming. “Zo bied je een solide verwarmingssysteem, dat het ook blijft doen als het bijvoorbeeld een periode flink vriest. Een luchtwarmtepomp staat stil bij erge koude. Dan moet je het hele huis met elektra verwarmen en schieten je energiekosten omhoog. En dat is nou net hetgeen waar we de huurders tegen willen beschermen.”

Ook over het punt van hernieuwbare energie is uitgebreid nagedacht. “Zo hebben we in overleg met de gemeente Goes de voor het herstructureringsplan voorziene verkaveling aangepast.” Daardoor is het project nu zeer gunstig gepositioneerd qua bezonning (noord-zuid). De PV-panelen worden overigens indak aangebracht.

En een woning die NOM wordt opgeleverd, moet dat uiteraard ook blijven. Harting: “Daarom krijgen de toekomstige huurders straks extra voorlichting over de bijzondere woning die ze betrekken. Dan vertellen we ze niet alleen hoe de installaties werken, maar bijvoorbeeld ook dat ze rustig een raampje open kunnen zetten. Dat is met het gekozen systeem geen enkel probleem.”

Dit project wordt gefinancierd via de EPV-regeling. Dat wil zeggen dat de verhuurder een vergoeding van de huurder mag vragen voor de investering die hij heeft gedaan om de woning zeer energiezuinig te maken.

Onderdeel ZEN-programma
10C is een van de projecten waarmee Marsaki deelneemt aan het ZEN-programma van het Lente-akkoord. ZEN staat voor Zeer Energiezuinige Nieuwbouw, van bijna energieneutraal (BENG) tot energieleverend, met de bewoner als uitgangspunt. We gaan voor tevreden bewoners door extreem goed te letten op wooncomfort, gezondheid, opleverkwaliteit én uiteraard betaalbaarheid. Hierbij kijken we naar vragen als: weten we wat de bewoner wil? Kunnen we technische hoogstandjes matchen met klantverlangens? Kunnen we woonplezier en -comfort verhogen en tegelijk de energierekening verlagen? En hoe doen we dat?

Alle opgeleverde ZEN-projecten zijn terug te vinden op het Podium duurzame gebouwen van RVO.nl.


Gerelateerde berichten

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties