ZEN Project: traditionele Engelse stijl in Het Buiten in Vught

25 BENG-woningen in weelderig groen, Vught, Noord-Brabant

Grote volwassen bomen met dikke kruinen. Die vind je volop in de kleine deelwijk Het Buiten, onderdeel van het Stadhouderspark in Vught. Prachtig voor een prettige woonomgeving, maar minder handig als je PV wilt inzetten voor hernieuwbare energie.

Het Buiten bestaat uit twee-onder-een-kapwoningen, hoek- en rijwoningen en patiowoningen. De laatsten zijn bedoeld voor senioren, dus levensloopbestendig. Marc Rijs, Locatiemanager BPD: “De omvang van met name de patiowoningen én de traditionele Engelse bouwstijl zorgt voor veel meer buitenoppervlakte dan gemiddeld. Daardoor bleek het bij de patiowoningen niet helemaal mogelijk om aan BENG te voldoen. Want dan krijg je te maken met enorme Rc-waardes (berekeningen toonden een waarde van 10), dus enorm dikke dakpakketten. Dat is niet ideaal bij de hier gekozen variatie in kappen en kapjes.”

Bij de 25 overige woningen lukt het wel om aan BENG te voldoen. “BENG 1 varieert van 17,1 tot 24,9 bij de maatregelen die we nu hebben bedacht, en de luchtdichtheid qv10 komt op een score van 0,40.” Het bouwteam bereikte dit onder andere door de begane grondvloer (vloer op zand) te isoleren met 330 mm EPS. “Verder is overal triple glas toegepast en is extra gevel- en dakisolatie aangebracht (in de gevel hardschuim van 113 mm).”

Voorbereid op aardgasvrij
Stadhouderspark is niet aardgasvrij, maar de installaties worden zo uitgevoerd, dat een gasloze woning in de toekomst zonder grote verbouwing mogelijk is. Er komt een HR-ketel in, gecombineerd met lage temperatuurverwarming op de begane grond en hoge temperatuurverwarming op de verdieping. De ventilatie bestaat uit gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning (WTW) en CO2-detectie. “En de hernieuwbare energie komt van PV-cellen.”

Maar welke PV-oplossing kies je met dat weelderige groen, terwijl je de Engelse bouwstijl ook recht wilt doen? Rijs: “Bij eerdere deelprojecten plaatsten we panelen op de Gruyter Fabriek in Den Bosch. Helaas ligt dat dak vol.” Zo ontstond het idee om panelen met een zogenoemd ‘zonnecertificaat’ te koppelen aan een extern zonnepark. Dit is echter nog niet gerealiseerd, want die liggen verder weg dan toegestane afstand (binnen de huidige regelgeving maximaal 10 km).

Daarnaast legt het bouwteam sommige dakvlakken toch vol met zonnecellen. “Voor de beeldbepalende zijden van de woningen kijken we naar de mogelijkheden van zonnedakpannen. De kans is namelijk klein dat mensen daar uiteindelijk zelf weer panelen overheen leggen. Zo borgen we de ruimtelijke kwaliteit.” Op de achterzijde van de daken komen wellicht toch nog geïntegreerde zonnepanelen.

Het voorbeeld van de zonnepanelen bewijst volgens Rijs dat de ‘BENG-praktijk’ vaak weerbarstig is. Dat maakt het extra belangrijk om binnen een bouwteam uitkomsten van rekenexercities en andere bouwtechnische zaken tijdig en nauwkeurig af te stemmen. “Zeker als je geen ontwikkelende aannemer bent, en verder afstaat van diegenen die het werk uiteindelijk uitvoeren.”

Lees meer
“Energie van buiten de kavel” (2-5-2017)

Onderdeel ZEN-programma
BPD neemt met project Het Buiten deel aan het ZEN-programma van het Lente-akkoord. ZEN staat voor Zeer Energiezuinige Nieuwbouw, van bijna energieneutraal (BENG) tot energieleverend, met de bewoner als uitgangspunt. We gaan voor tevreden bewoners door extreem goed te letten op wooncomfort, gezondheid, opleverkwaliteit én uiteraard betaalbaarheid. Hierbij kijken we naar vragen als: weten we wat de bewoner wil? Kunnen we technische hoogstandjes matchen met klantverlangens? Kunnen we woonplezier en -comfort verhogen en tegelijk de energierekening verlagen? En hoe doen we dat?

Alle opgeleverde ZEN-projecten zijn terug te vinden op het Podium duurzame gebouwen van RVO.nl. 


Gerelateerde berichten

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties