Zonne-energie opwekken tussen schapen, vlinders en spelende kinderen

Veel daken zijn ongeschikt voor PV-panelen en het is duidelijk dat vrijwel niemand een windmolen in zijn tuin kan bouwen. In een ZEN-toekomst moet de duurzame energie deels vanuit het omliggende gebied buiten de kavel komen. Op 3 juni jl. werd in Hengelo de Kwekerij geopend. Een mooi voorbeeld van zonne-energie opwekken in een natuurgebied, op afstand van je nieuwbouwwijk. Oftewel: aaibare gebiedsenergie die bol staat van de ‘natuurbeleving’.

De opening van de Kwekerij werd gevierd met het vrijlaten van tientallen fladderende vlinders. Ook werd de ‘Beeloft’, een mega insectenhotel, officieel in gebruik genomen. Het park van 7 hectare biedt naast prachtige natuur met wadi’s, nestkasten en brilschapen ook veel speelruimte voor kinderen én levert aan 550 huishoudens groene stroom. Lodewijk Hoekstra en de internationaal gelauwerde landschapsontwerper Nico Wissing ontwierpen het park volgens de principes van NL Greenlabel.

Duurzame energie en plezier
Het allereerste zonne-energiepark ter wereld is 7 hectare groot en biedt ruimte aan 7.000 zonnepanelen. Energiecoöperatie Qurrent levert de groene stroom. Educatie over duurzaamheid en biodiversiteit krijgt uiteraard ook een plek in dit unieke landschapspark. “Dit is het voorbeeld dat het ook echt anders kan”, aldus Lodewijk Hoekstra. “Zonne-energie opwekken 2.0 met respect voor het klimaat, de mens en het landschap; integraal en duurzaam ontwikkelen. Dit zonnepark wordt misschien wel de standaard qua aanpak en opzet. Niet alleen met oog voor commercie, maar ook met nadruk op kwaliteit van de omgeving. Dat nemen we mee vanaf de tekentafel. Ik ben trots op het resultaat!”

Richard Klatten, directeur van Qurrent: “In het park komt educatie over duurzame energie en plezier bijeen. Een prachtig voorbeeld van hoe je met buurtbewoners, gemeente en duurzame partijen iets unieks kan creëren. Iedereen kan meedoen en stroom afnemen van het park en daarmee wordt het behoud van het park ook nog gegarandeerd. Ik vind Solarpark de Kwekerij een prachtig voorbeeld van hoe je samen groen groot kan maken.”

Stroom voor 550 huishoudens
Vorig jaar zomer zijn de panelen geïnstalleerd en sinds augustus 2016 leveren ze stroom voor 550 huishoudens. B&W Energy Nederland B.V. heeft het hoogwaardige PV-systeem in het park samengesteld. Veiligheid staat voorop aangezien het park toegankelijk is voor mens en dier. SolarWorld levert de 285Wp zonnepanelen, SolarEdge de omvormers met optimizers en Schletter de onderconstructie. B&W Energy neemt de planning, montage en installatie voor zijn rekening.

De planning is dat de dagelijkse openstelling van Solarpark de Kwekerij op 15 augustus 2017 zal plaatsvinden. 


Gerelateerde berichten

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties