Zonnepanelen maken niet lui

green-dealConsumenten blijken zich na een investering in zonnepanelen energiezuiniger te gaan gedragen. Dat toont onderzoek van onderzoeksbureau Ecofys en de Wageningen Universiteit in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (voorheen Agentschap NL).

Energiezuinige mensen zijn geneigd energiebesparende maatregelen te nemen. Dat viel te verwachten. Maar de vrees bestond dat ze daarna juist minder op energie zouden letten. Dat blijkt niet het geval. “Wat ons positief opviel, was dat er geen reboundeffect optreedt na een investering,” zegt Margriet van Lidth de Jeude van Ecofys. “Uit het onderzoek blijkt zelfs dat hoe meer maatregelen mensen treffen, hoe zuiniger en meer investeringsbereid men is. Dit effect is het sterkste bij bewoners die eerder investeerden in zonnepanelen.”

Wie het grote niet eert, is het kleine niet weerd
De resultaten van het onderzoek suggereren een nieuwe benadering om mensen tot energiebesparing te brengen. Het hoeft niet altijd van klein naar groot te gaan (simpel gezegd: eerst spaarlampen kopen en dan zonnepanelen), want van groot naar klein blijkt ook uiterst effectief. Mensen die al geïnvesteerd hebben in een grote maatregel zijn een veelbelovende doelgroep voor kleinere maatregelen.

Download het rapport

Bron: www.milieucentraal.nl


Gerelateerde berichten

PARTNERS

NEPROM NVB Bouwend Nederland Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties